суббота, 27 ноября 2021 г.

 


"Які філософські погляди Сковороди можуть стати важливими для мене.

  Чому цей філософ є таким відомим у світі"

Від покоління до покоління, із уст в уста, із книжки в книжку передаються оповіді про Григорія Сковороду.

Минули роки, але роздуми мислителя не втратили актуальності. У центрі його уваги перебувала проблема щастя. Вона пов'язувалася у нього із «сродною працею», яка, на тверде переконання філософа, є необхідною передумовою щастя». Вчення про «сродну працю» у Сковороди тісно пов'язане з його розумінням життя як театрального дійства, де люди-актори виконують свої ролі. І щоб добре зіграти, треба кожному вибрати таку роль, яка відповідає його можливостям, нахилам і здібностям. Коли людина працює за покликанням, тоді вона принесе найбільше користі суспільству, і така споріднена праця робить її по-справжньому щасливою. Тож мене його роздуми наштовхнули на думку- право вибору подальшого шляху в навчанні.

Улюблена справа — обов'язкова умова щастя. Кожна людина може бути щасливою, якщо переможе злі інстинкти волі і  йтиме шляхом добра.

Філософія Г. Сковороди актуальна і сьогодні, і буде актуальна  в майбутньому, бо мислитель в своєму вченні розглядав питання вічні: людина, сенс її буття, умови досягнення людського щастя.

Значення філософської спадщини Г. С. Сковороди в тому, що до неї можна звертатися і у наш непростий час і тим самим робити впевнені кроки до покращення майбутнього усього людства.

Взагалі творча спадщина Григорія Сковороди досить багатогранна. Видатний мислитель приділяє багато уваги моральним проблемам, пропагує ідеї любові до праці, до інших, спонукає нас своїми поезіями знайти сенс життя, допомагати людям, бути правдивими та відкритими. Його твори виховують у тих, хто їх читає правдолюбство та чесність.

Творча спадщина Сковороди є надбанням не лише української, а й світової культури.

Отже, погляди Григорія Сковороди надихають нас, адже він намагається навчити чомусь світлому,  прозорому та корисному.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

  «Молодь і сучасність» Яка вона — молодь двадцять першого століття? Якщо задати це питання бабусям і дідусям сучасної молодої людини, то ...