понедельник, 3 января 2022 г.

 

З Новим 2022 роком та Різдвом Христовим!

Щиро вітаю вас з Новим 2022 роком та Різдвом Христовим!

Бажаю,  щоб новий 2022 рік приніс нам усім мир, спокій, впевненість у майбутньому, додав нових сил для втілення найзаповітніших мрій. Хай множаться щастям, щирою любов’ю, гараздами та достатком ваші оселі, а зимові свята подарують радісний настрій та приємні зустрічі. Нехай все добре та щасливе, що було у минулому році, примножиться і увійде у рік прийдешній.

Веселих Новорічних та Різдвяних свят

Різдво Христове – одне з двох найважливіших християнських свят поряд з Великоднем. Всі віруючі в цей день радіють народженню Христа і прославляють його. У цю ніч в церквах проводяться богослужіння і літургії, а також закінчується Різдвяний піст.

Різдво – це особливе сімейне свято, де за спільним столом збирається ціла родина, усі покоління, і наші предки справді вірили, що в цей день злітаються душі померлих на святкову вечерю, тому у нас вдома обов'язково прикрашали стіл ошатною святковою скатертиною, запалювали свічку й усі вогники на ялинці.

Що не можна робити на Різдво

Одягати старий або брудний одяг.

Працювати по дому.

Лаятися і сваритися, особливо за столом.

Відмовляти в допомозі.

Полювати і рибалити.

Скільки страв має бути на різдвяному столі та що варто викреслити з меню

До Різдва-2022 залишилися лічені дні, тому багато господинь вже задаються питанням: що приготувати на Святвечір? Згідно з давньою традицією, на столі має бути 12 пісних страв – це число відповідає кожному місяцю року, а також воно дорівнює кількості апостолів Ісуса Христа.

Перша у списку кутя – це головна страва різдвяного столу. Наші пращури вірили, що починати трапезу варто саме з цієї каші, адже таким чином люди виявляють турботу до душ померлих. Пшеничні зерна з медовою водою є символом життя, яке приходить і знову відроджується.

Фото: Pinterest

Друга страва різдвяного столу – голубці. Їх готують з м'ясного або овочевого фаршу, до якого додають відварений рис. Потім начинку потрібно загорнути в капустяне листя, надавши голубцям необхідну форму.

Також на столі обов'язково мають бути вареники. Виріб із прісного тіста можна приготувати з різними начинками: як солодкими, так і солоними.

Смажена риба - страва, без якої теж не можна обійтися на Різдво. Також допускається варіант приготування заливної риби.

Фото: Pinterest

Мариновані гриби готуються з використанням оцтової кислоти, лимонної кислоти, натурального винного та яблучного оцту. А для того, щоб їх замаринувати, господині використовують різні спеції: лавровий лист, запашний перець, гвоздика та кориця. За рахунок цього страва має слабо виявлений кислий смак.

Борщ із вушками – борщ, до складу якого входять вушка – маленькі варенички з яєчного тіста з начинкою.

Тушкована капуста з грибами – ще одна страва, яку прийнято готувати на різдвяні свята.

Узвар навряд чи зможуть замінити будь-які газовані чи інші готові напої. Крім того, цей напій стане ідеальним доповненням до різдвяної куті.

Фото: Pinterest

Капуста з горохом раніше була обов'язковою стравою на різдвяному столі. Зараз господині готують її не так часто.

Печені яблука – це варіант пісної різдвяної страви. Найчастіше цей фрукт запікають із медом та родзинками. Також можна урізноманітнити смак різними спеціями.

Також на святковому столі можна побачити грибну юшку.

У списку 12 різдвяних страв є холодні салати, які в окремих випадках можуть замінити гарнір. Більшість господарок готують вінегрет з відвареного буряка, картоплі, квасолі, моркви, а також квашеної капусти або солоних огірків.

Фото: Pinterest

Існує певна послідовність споживання страв на Різдво. Спочатку пробують кутю і голубці, вареники, смажену рибу, капусту та інше, і запивають узваром. Відповідно до старої традиції, діти несуть святкову вечерю бабусі та дідусеві.


Комментариев нет:

Отправить комментарий

  «Молодь і сучасність» Яка вона — молодь двадцять першого століття? Якщо задати це питання бабусям і дідусям сучасної молодої людини, то ...