суббота, 26 марта 2022 г.

 Як підтримати близьку людину, яка пережила облогу або полон.

Облога, перебування в полоні – новий шоковий досвід для будь-якої людини. Вкрай важливо допомогти людям, які його пережили, повернутись до нормального життя. Найпростіше це зробити близькому оточенню – родичам та знайомим. Щоб допомога була дієвою, варто дотримуватися наступних правил: 

▪️Не робіть вигляд ніби нічого не сталось. Разом з тим, не надокучуйте людини з розпитуваннями. 

▪️Не намагайтеся переключити увагу потерпілого на щось інше. Допоможіть людині усвідомити, що з нею дійсно сталось та виразити реакцію на ці події. 

▪️Дайте людині виговоритися. Не зупиняйте її навіть у разі, якщо цю історію неодноразово вже чули усі родичі та знайомі. 

▪️Під час розповіді заохочуйте до вираження почуттів. Дозволяйте оповідачеві виплакатися. Не зайвими будуть і обійми – вони допоможуть відчути, що близькі люди – поруч. 

▪️Зверніть увагу: якщо людина говорить, що вона у повному порядку, то це може означати, що невирішена психологічна проблема поглиблюється і потім обов'язково проявиться знову. 

▪️Дозвольте чоловікам виплеснути свої емоції через гнів. Дуже корисно, якщо людина жестикулює, тупає ногами тощо. 

▪️Не залишайте потерпілого одного надовго, дозволяючи йому замикатися в собі. 

▪️Якщо ви бачите, що стан близької людини дуже нестабільний або погіршується, запропонуйте їй звернутись до спеціаліста. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий

  «Молодь і сучасність» Яка вона — молодь двадцять першого століття? Якщо задати це питання бабусям і дідусям сучасної молодої людини, то ...